En skylift är en maskin som används för att komma åt otillgängliga platserna på höga höjder.   Små och stora skylifts används vid allehanda byggnadsarbeten, reparationsarbeten och underhållsarbeten vilka kräver extra räckvidd.

Skyliften utgörs i huvudsak av en ledad alternativt teleskopisk bom på vilken en manskapskorg monterats. Den ledade, höj och sänkbara bommen är nedtill fäst vid en vridbar svängkrans, vilken kan roteras 360°.

Större skylifts monteras normalt på lastbilar, emedan mindre och enklare varianter för t.ex. hemmabruk ofta satts fast på en släpkärra eller en släpvagn. För att ge liften maximal stabilitet används stödfötter, vilka hjälper till att både avlasta och fördela vikten på en större yta.

Skyliften har normalt även ett inbyggt hydrauliska manöversystemet vilket gör det möjligt att förändra liftens höjd- och horisontalläge med hjälp av en kontrollpanel. Korgen kan även styras från markplan. Själva apparaturen drivs med el och olja.

För att en skylift skall vara godkänd för användning behöver den även ha ett fungerande nödsystem, vilket kan användas utifall att maskineriet av någon anledning skulle haverera. Vid ett sådant tillfälle kan manskapskorgen sänkas manuellt.